1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin temel atma töreni Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 18 Mart 2017’de Çanakkale’de gerçekleştirildi.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km’lik 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 km’lik otoyolu ve 13 km’lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.
2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu 4.608 metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmektedir.
Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacaktır. Projesi’nin yatırım bedeli finansman maliyeti dahil 3 milyar avronun üzerindedir.
Ulaşım alternatiflerine göre Çanakkale Boğazı geçiş süreleri değerlendirildiğinde; Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Lapseki-Gelibolu arasındaki boğaz kesimini feribotla geçmek; özellikle yaz aylarındaki yoğun trafik nedeniyle uzun kuyruklar ve bekleme süreleri dikkate alındığında 1,5 ile 5 saat arasında değişmekte iken bu mesafeyi 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçmek 6 dakikada mümkün olacaktır.Kullanıcılara daha güvenli ve kaliteli bir yolculuk imkanı sağlanacak, sürüş mesafelerinin kısalmasıyla birlikte yakıt ve zaman tasarrufu artacaktır.
Yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılacaktır.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’na ait geçiş ücretleri, araçların OGS veya HGS hesapları ile ya da kredi kartı, banka kartı veya nakit ödeme seçenekleri ile tahsil edilebilecektir.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’nun 18 Mart 2022 yılında hizmete açılması hedeflenmektedir. Projenin yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.
Proje çalışmaları da göz önüne alınarak 1915 Çanakkale Köprüsü yapım süreci başladığı dönem itibariyle Referans Türkiye Safir Gayrimenkul olarak bölgenin sürekli artan bir değere sahip olacağı öngörülmüş ve bu bölgeye ilişkin yatırımcılarımıza güvenli ve doğru yatırımın adresi olmanın vermiş olduğu vizyona ilişkin yatırımlarımız sürekli olarak devam etmiştir.Afyon ,.Kütahya,.Balıkesir ve Bursa bölgeleri de dahil olmak üzere geniş bir portföy yelpazesiyle proje sahalarında yatırım yaptırmaya devam etmekteyiz.